divendres, 12 de novembre del 2010

Xarrada sobre la Marató de TV3

El dimecres 3 de novembre els de la Marató de TV3 van decidir vindre a l'institut de Camarles a impartir-nos una xarrada sobre les lesions medul·lars i cerebrals que podem adquirir. Ens va vindre una noia que està investigant sobre aquest tema gràcies a les aportacions. Ara us explicarem de què va anar.

Enguany la Marató lluita contra les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Aquestes lesions no et surten quan naixes, se't poden presentar durant el teu període de vida a causa d'accidents que pots patir.

Ara parlarem una mica de la medul·la espinal i com es pot lesionar. La medul·la és un cordó nerviós que va del cervell fins al regió lumbar, protegit per la columna vertebral, i la seua funció es transmetre la informació per tot el cos. La medul·la es pot lesionar en un traumatisme. Les conseqüències de la lesió medul·lar seran més o menys greus segons el lloc on estigui la lesió. Si la lesió és a la zona cervical, es produeix una tetraplegia, que es la pèrdua de la mobilitat de totes les extremitats del cos. Si la lesió és a la zona toràcica i lumbar, provoca una paraplegia, que afecta les extremitats inferiors.

El cervell és l'òrgan més complex del cos i comanda tots els altres òrgans. Controla el moviment, les emocions, la conducta, les sensacions i els sentits. Una lesió cerebral pot afectar la memòria, la intel·ligència, el llenguatge, etc. El traumatisme cranioencefàlic sorgeix al cervell després de donar-te un cop.

Ara parlarem de l'ictus i els seus símptomes. Es produeix quan s'interromp de manera sobtada els subministrament de sang a una part del cervell o quan es rebenta un vas cerebral, fet que provoca una hemorràgia. Aquesta malaltia afecta sobretot la gent d'edat avançada, però també es pot donar en jóvens i xiquets.

Aquesta xarrada ens va agradar molt perquè ens va donar consells per no tenir aquestes malalties. Ens va ensenyar un vídeo on apareixien persones que han adquirit i pateixen aquestes lesions. També ens va ensenyar unes diapositives que mostren la medul·la i el seu funcionament.

Arantxa Ferrando i Aitor Ben.

2 comentaris:

NURI ha dit...

Ola bom dia esta resvista quant la publicareu(imprimida)???

Redacció ha dit...

La revista sortirà impresa cap a principis de febrer, si tot va bé. Gràcies per l'interès.