dimecres, 13 de novembre del 2013

Guerra oberta contra el caragol maçana


L'operació consisteix a inundar els camps amb aigua salada i s'allargarà entre vuit i deu dies. Suposarà el buidatge total de les canalitzacions i desguassos -amb l'ajut de bombes- per, posteriorment, permetre l'entrada d'aigua salada a unes 2.000 hectàrees d'arrossars. Aquesta última tasca requerirà l'ús de bombes especials que permetran traslladar l'aigua del mar a la xarxa de reg per poder arribar als camps afectats que es troben més allunyats de la costa i per sobre del nivell del mar.
El Departament d'Agricultura preveu mantenir aquesta inundació amb aigua salada durant 20 dies, teòricament suficients per eliminar completament la plaga als camps, a més de fer efectiu l'assecament de més de 7.000 hectàrees d'arrossars fins a principis d'any. La presència d'altes densitats de caragols en alguns desaigües serà una de les principals dificultats en el procés, segons reconeix Agricultura.
El pla de xoc té un cost previst de 600.000 euros a càrrec de la Generalitat que, de moment, no ha pogut aconseguir el suport econòmic ni de l'Estat ni de la Unió Europea. A més, una altra manera de lluitar contra la plaga serà l'assecament dels camps. Els arrossaires que vulguin efectuar aquesta operació deixaran de percebre en total 378.000 euros per no complir la mesura agroambiental d'inundar els camps. Una pèrdua que no tindran els propietaris dels camps inundats amb aigua del mar.
 
Font: www.ebredigital.cat
 
Maria Montesó, Sergi Simon, Agust Bertomeu