divendres, 8 d’abril del 2011

Centenari del Dia Internacional de les Dones

El dia 8 de març va ser el Dia Internacional de les Dones, i recorda uns fets de fa exactament cent anys. La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica. La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton el 1908 i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911.


El 19 de març de 1911 més d'un milió de manifestants, tant homes com dones, van sortir al carrer per reclamar una sèrie de drets per a les dones: drets de treball, dret de vot, dret d'educació... Alguns dels manifestants eren de països com Dinamarca, Àustria, Alemanya i Suïssa. Des d'aquell moment, la igualtat entre l'home i la dona s'ha intentat igualar, encara que hi ha molta gent que diu que a les dones encara els falta bastant per arribar al nivell dels homes.


Per exemple, a la Unió Europea el sou de les dones és un 17,5% inferior al dels homes. La diferència varia segons els països: a Itàlia, Eslovènia, Bèlgica, Romania, Malta, Portugal i Polònia és inferior en un 10%; en canvi, a Estònia, Txèquia i Àustria supera el 25%. Aquesta desigualtat ha portat la Unió a proclamar el Dia Europeu de la Igualtat Salarial,que es va fer per primera vegada el passat 5 de març.


També hi ha moltes desigualtats en el sector educatiu segons la directora general de la UNESCO (http://www.unesco.org/new/es/unesco/). A l'Àfrica els últims deu anys han augmentat les desigualtats en l'ensenyament secundari. Les dones representen les dues terceres parts dels vuit-cents milions d'analfabets adults que hi ha al món.


Mercè Costa i Natàlia Mauri