dimecres, 12 de març del 2014

El govern espanyol aprova el Pla Hidrològic

El Pla Hidrològic Nacional torna a les primeres planes dels diaris 10 anys després. Aquesta nova versió aprovada divendres 28 de febrer, preveu traure aigua del cabal del riu Ebre per fer-la arribar a les comunitats de regants. Això suposarà la proliferació d’embassaments, donat que no es preveu cap transvasament, però propiciarà que el cabal del riu arribe al Delta amb tan sols el 30% de la seua capacitat. Hi ha moltes veus contràries a aquest projecte.

La Generalitat presentarà una denúncia davant la Comissió Europea contra el Pla Hidrològic de l'Ebre perquè és lesiu per a la preservació del Delta i per la lluita contra la salinització, segons ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.
 
Vila ha comentat que l'Agència Catalana de l'Aigua ha fet un informe que justifica la presentació d'aquesta denúncia: "no és només una qüestió de gestió de masses d'aigua, sinó que també hi ha arguments ambientals; el Delta és reserva de la biosfera i tenim un compromís per defensar aquest entorn". Vila segueix afirmant: "estem convençuts que la UE ens donarà la raó. La Comissió Europea demanarà informació a les dues parts i després decidirà si incoa l'expedient".
 
Santi Vila també ha recordat que aquest pla de conca de l'Ebre "ja neix mort", perquè el 2015 ja s'haurà de replantejar un altre cop. El conseller també ha volgut marcar distàncies entre aquest Pla Hidrològic de l'Ebre i el Pla Hidrològic Nacional de fa deu anys: "no són comparables".

La Plataforma en Defensa a l'Ebre també rebutja el Pla per tot el que suposa de perill per al medi ambient i per al delta en concret, i ha anunciat que convocarà mobilitzacions per manifestar l'oposició de les Terres de l'Ebre a aquest nou Pla Hidrològic.

Mirabela, Carmen i Marta.