divendres, 16 de novembre del 2012

Els alumnes de 1r de batxillerat van a Tortosa

-->
Hem fet una entrevista als alumnes de 1r de batxillerat Ashley Rosa, Cayla Barry, Hèctor Montesó i Oriol Beltran, sobre la sortida que van fer a Tortosa per buscar informació per tal de preparar el treball de recerca.

On vau anar? A la biblioteca de Tortosa i a l'arxiu.
Per a què vau anar-hi? Per a aconseguir una base per a fer el treball de recerca i trobar informació.
Què heu après? Com accedir a un arxiu, com guiar-nos per a fer un treball i hem après coses sobre Innocent Paulí, que era un ajudant d'un metge tortosí, el Dr. Ferran, amb el qual va inventar la vacuna contra el còlera. També hem après quines pàgines són fiables per a trobar informació per Internet i formes per trobar el que busquem pel Google més fàcilment.
Us ha ajudat aquesta sortida? Sí, principalment els arxius.
Teniu pensat de què fareu el treball de recerca? Si, però no ho diem perquè encara ens el copiaran. Encara que la majoria ja saben el tema del qual parlaran.
Tornareu a Tortosa si necessiteu més informació? Clarament,sí.
Voleu afegir algun comentari més? Vam aprendre que no es pot treure cap document de l'arxiu, que podem saber coses dels nostres avantpassats a partir de documents de notaris. Ens van dir les pàgines digitals dels arxius de les biblioteques catalanes, com consultar i renovar els préstecs, com buscar arxius digitals. Els llibres de l'arxiu s'escanegen tots pàgina per pàgina i els publiquen als arxius digitals perquè la gent els pugui fer servir. A prop de la nostra localitat es troba aquesta institució que recull informació de totes les Terres de l'Ebre.
Ens van ajudar a seguir unes pautes de treball i idees per ordenar el treball.
Els llibres es classifiquen segons l'assumpte del qual tracta, cada tema té un nombre i el llibre que tingui aquest codi pertany a un tema determinat.
Els arxius no es poden ratllar i no hi ha còpies dels arxius, per això, si es perden no es poden recuperar. Tot i això, els arxius estan protegits contra catàstrofe.
Moltes gràcies!

Mariana Montoya, Belen Bladé, Fàtima Falcó i Diana Sheremet